Aby rozpocząć nabijanie produktów musimy mieć otwarty raport kasowy i zmianowy. Więcej o raportach można przeczytać tutaj

1. Utworzenie nowego rachunku.

Nowy rachunek możemy otworzyć na kilka sposobów.

Ikona „oka” - wchodzimy w widok stolików, klikamy na interesujący nas stolik, do którego przypisany będzie dany rachunek. 

Szybki – po kliknięciu od razu przechodzimy do widoku nabijania produktów. 

Grupowy – rachunek otwarty za pomocą tego przycisku widoczny będzie dla każdego kelnera, nie ma potrzeby przejmowania jeśli chcemy go edytować. 

Z opisem – przed nabijaniem towaru mamy możliwość dodania opisu do rachunku. 

Nowy rachunek – przed nabijaniem towaru mamy możliwość ustawienia ilości obsługiwanych osób. 

  1. Ikona klienta-dodanie lub utworzenie klienta do rachunku

  2. Stolik-przypisanie rachunku do stolika

  3. Kelner-zmiana statusu przygotowania zamówienia

  4. Dymek-dodanie opisu do rachunku

  5. Strzałka w górę-oznaczenie zamównienia "na wynos"

  6. Rachunek wstępny-wydruk rachunku wstępnego

  7. Podziel rachunek-możliwość podzielenia rachunku na produkty lub porcje

  8. Wyślij ponownie na kuchnię-wysyła zamówienie ponownie na kuchnię

  9. Kierowca-przypisanie kierowcy do rachunku

  10. Ustaw cenę rachunku-możliwość ustawienia ceny rachunku ręcznie

  11. Ilość gości-pozwala zapisać w rachunku ilość gości

  12. Usuń rachunek

  13. Zwolnij rachunek

  14. Lupa-umożliwia wyszukiwanie produktów po ich nazwie

2. Nabijanie produktów 

W prawym dolnym rogu mamy możliwość wyboru ilości nabijanych produktów oraz ustawienia kolejności ich podawania

Proste produkty

nabijamy klikając w odpowiedni kafelek w widoku nabijania produktów

Zestawy

aby nabijać zestawy musimy kliknąć w kafelek, pod który podpięty mamy zestaw utworzony na webie. Następnie system przeniesie nas do nowego okna:

W powyższym przypadku mamy możliwość wyboru jednego rodzaju alkoholu z różnymi rodzajami softu. Aby zapisać rachunek musimy wybrać jakiś alkohol i zaznaczyć preferowany soft, a następnie kliknąć przycisk „ZAPISZ”.

Pizza

Do wyboru mamy warianty (30,40,50)cm
Możemy wybrać dodatki do pizzy z rozwijanej listy po prawej.
Kliknięcie plusa spowoduje podział pizzy na 2 lub nawet 4 części,
Dla każdej części można wybrać inną pizzę klikając w jej nazwę.
Po skomponowaniu pizzy klikajmy przycisk ZAPISZ, a produkt zapisze się na rachunku.


3. Dodawanie zniżek 

Istnieje możliwość konfigurowania zniżek.
Po więcej informacji odsyłam do osobnego tematu.

4. Dzielenie rachunku

Aby podzielić rachunek, w górnym menu wybieramy opcje "Podziel rachunek"
Nowy widok zarządza rachunkami:
-możemy wyszukać nowe rachunki
-przenieść pozycję
-przenieść część pozycji

Krótki filmik przedstawiający krok po kroku jak to wykonać:

5. Łączenie rachunku

Aby połączyć rachunki wchodzimy w jeden rachunek klikamy 3 kropeczki i wybieramy opcje Podziel/ Połącz rachunek. Następny wyszukujemy kolejny rachunek, który chcemy połączyć i klikamy opcje Połącz rachunki. Rachunki automatycznie się łączą.

Całą operację powinno wykonać się w następujący sposób:

6. Płatności proste i mieszane

Aby przejść do płatności za rachunek musimy kliknąć na przycisk „Zapłać”. System przeniesie nas do nowego okna, w którym to mamy możliwość wyboru formy płatności. W systemie domyślnie ustawione są dwie formy płatności: Gotówka i Karta. Mamy możliwość utworzenia jeszcze innych form płatności, np. Rachunek na 0 (strata)
Informacje odnośnie dodawania innych metod płatności można znaleźć tutaj.

Istnieje również możliwość podzielenia rachunku ze względu na metodę płatności. Aby to uczynić musimy kliknąć w niebieski przycisk „Podziel”. 

Szczegółowy opis znajdziemy tutaj:

Czy udało Ci się znaleźć odpowiedź na swoje pytanie?