Aby móc analizować statusy przygotowań posiłków w lokalu, musimy mieć system KDS. Dzięki niemu możemy sprawdzać, jak przebiegają poszczególne etapy przygotowywania posiłków, skontrolować wydajność zespołu w różnych godzinach pracy oraz wyeliminować ewentualne błędy w procesie przygotowania.
Analiza pozycji
W systemie sprzedażowym obsługiwanym wraz z systemem KDS wygenerujemy raporty z całego procesu przygotowania poszczególnych pozycji w menu.
W menu po lewej stronie wybieramy “Raporty”.
Klikamy “Raporty statusów przygotowań”.
Na wykresie zobaczymy czas przygotowania poszczególnych sprzedawanych pozycji.
Raporty możemy dostosowywać w taki sposób, aby zobaczyć wszystkie interesujące nas dane. Możemy zastosować filtry, takie jak np. kategoria produktu czy średni czas poszczególnych statusów przygotowań, klikając “Dodaj filtr” i wybierając interesujący nas z listy. Więcej na temat tego, jak dostosowywać raporty przeczytasz w tym artykule.
Wybierając przycisk z kołem zębatym zdecydujemy, czy chcemy zobaczyć na raporcie godziny, dni miesiąca, daty lub dni tygodnia, w których przygotowano najwięcej posiłków.
Raport możemy także pogrupować, np. według godziny nabicia rachunku czy numeru rachunku, używając kafelków umieszczonych pod widokiem wykresu.
Możemy także zdecydować, które ze średnich czasów poszczególnych statusów przygotowań mają zostać uwzględnione w kolumnach tabeli raportu, klikając ikonę tabeli, a następnie wybierając interesujące nas ustawienia.
Wszystkie zgromadzone w raporcie dane pozwolą skontrolować sprawność każdego z etapów przygotowania zamówień. Dzięki takim informacjom możemy przykładowo ustalić, w jakich porach dnia potrzebujemy więcej obecnych na zmianie pracowników. Raporty możemy wyeksportować do pliku w formacie CSV lub PDF, klikając “Więcej” i wybierając interesującą nas opcję. Więcej na temat tworzenia różnego typu raportów inteligentnych piszemy w artykule “Raporty inteligentne - jak korzystać?”.