Tworząc produkt z modyfikatorami możemy pozwolić klientom dostosować daną pozycję do własnych preferencji. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować taki produkt na przykładzie burgera.
Podstawowa konfiguracja produktu
Produkt burger zaczynamy tworzyć tak, jak każdy inny produkt - wybierając z panelu po lewej stronie “Menu”, a następnie “Produkty” i klikając “Dodaj”. Więcej na temat konfiguracji produktu przeczytasz w tym artykule.
Modyfikatory
Grupę modyfikatorów możemy utworzyć, wchodząc z panelu po lewej stronie w “Menu”, a następnie “Grupy modyfikatorów” lub bezpośrednio podczas tworzenia produktu w sekcji “Modyfikatory”. Jeżeli chcemy zrobić to podczas tworzenia produktu burger, klikamy “Dodaj” W sekcji “Modyfikatory” i wybieramy z listy wcześniej utworzoną grupę modyfikatorów lub klikamy “Utwórz” aby dodać nową. Po wybraniu “Utwórz” wpisujemy nazwę grupy. Klikamy “+Dodaj” i odszukujemy modyfikator. Modyfikatory możemy utworzyć wcześniej, konfigurując go w części “Produkty” jako typ “Produkt i modyfikator” lub bezpośrednio przy konfiguracji grupy modyfikatorów, klikając “Utwórz”.
W przypadku burgera, warto skonfigurować następujące grupy modyfikatorów:
Rodzaj bułki - tworzymy grupę modyfikatorów pozwalającą na wybór bułki do burgera.
W polu “Nazwa grupy modyfikatorów” wpisujemy nazwę, przykładowo “Rodzaj bułki”.
W polu “Minimalna ilość” i “Maksymalna ilość” wpisujemy 1, pole “Naliczaj powyżej” pozostawiamy puste.
W sekcji “Modyfikatory” klikamy “+Dodaj” i wybieramy bułki z listy wcześniej utworzonych produktów lub konfigurujemy je, klikając “Utwórz”. Musimy pamiętać o wcześniejszym stworzeniu kategorii, do której będziemy mogli przypisać modyfikator.
Składniki - grupy składników burgera tworzymy, jeśli chcemy pozwolić gościom całkowicie samodzielnie komponować skład burgerów lub dobierać do obecnych w menu burgerów dodatkowe składniki. Mogą to być przykładowo składniki mięsne i składniki warzywne.
W polu “Nazwa grupy modyfikatorów” wpisujemy nazwę, przykładowo “Składniki mięsne” lub “Składniki warzywne”.
W polu “Minimalna ilość” wpisujemy, jaką minimalną ilość składników mogą wybrać klienci, a w polu “Maksymalna ilość” - maksymalną możliwą do wyboru ilość. W polu “Naliczaj powyżej” decydujemy, powyżej ilu składników będziemy doliczać opłatę.
W sekcji “Modyfikatory” klikamy “+Dodaj” i wybieramy składniki z listy wcześniej utworzonych produktów lub konfigurujemy je, klikając “Utwórz”. Musimy pamiętać o wcześniejszym stworzeniu kategorii, do której będziemy mogli przypisać modyfikator.
Sosy - tworzymy grupę modyfikatorów pozwalającą na wybór sosów do burgera.
W polu “Nazwa grupy modyfikatorów” wpisujemy nazwę, przykładowo “Sosy”.
W polu “Minimalna ilość” wpisujemy, jaką minimalną ilość sosów mogą wybrać klienci, a w polu “Maksymalna ilość” - maksymalną możliwą do wyboru ilość. W polu “Naliczaj powyżej” decydujemy, powyżej ilu dodatków będziemy doliczać opłatę. Możemy np. wpisać 1, dzięki czemu 1 sos do burgera będzie wliczony w cenę, a kolejne będą doliczane.
W sekcji “Modyfikatory” klikamy “+Dodaj” i wybieramy sosy z listy wcześniej utworzonych produktów lub konfigurujemy je, klikając “Utwórz”. Musimy pamiętać o wcześniejszym stworzeniu kategorii, do której będziemy mogli przypisać modyfikator.
Dodatki - tworzymy grupę modyfikatorów pozwalającą na wybór dodatków do burgera, takich jak np. frytki lub surówki.
W polu “Nazwa grupy modyfikatorów” wpisujemy nazwę, przykładowo “Dodatki do burgera”.
W polu “Minimalna ilość” wpisujemy, jaką minimalną ilość dodatków mogą wybrać klienci, a w polu “Maksymalna ilość” - maksymalną możliwą do wyboru ilość. W polu “Naliczaj powyżej” decydujemy, powyżej ilu dodatków będziemy doliczać opłatę.
W sekcji “Modyfikatory” klikamy “+Dodaj” i wybieramy dodatki z listy wcześniej utworzonych produktów lub konfigurujemy je, klikając “Utwórz”. Musimy pamiętać o wcześniejszym stworzeniu kategorii, do której będziemy mogli przypisać modyfikator.
FAQ
Czy można utworzyć zestaw z burgerem?
Tak, dzięki grupom modyfikatorów możemy utworzyć zestaw z burgerem. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z tego artykułu.